Właściwości miodu… miodów :)

Miód znany jest ludzkości od wielu wieków. Od dawien dawna znane są również jego właściwości lecznicze. Hipokrates, ojciec medycyny, dzięki słabości do tego produktu w postaci płynnej dożył ponad setki! Miód to produkt, który odpowiednio przechowywany, nigdy się nie psuje. W grobowcach faraonów znajdowano szczelnie zamknięte naczynia, w których znajdował się miód zdatny do spożycia. Miód ma zbawienne działanie na pracę serca, wzmacnia je i wspomaga jego pracę. Ponadto koi nerwy, ma działanie uspokajające, przyspiesza gojenie się ran ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze. Zaleta ta sprawdza się również przy zwalczaniu przeziębień oraz wzmacnianiu odporności. Miód świetnie sprawdza się również w pielęgnacji skóry, rozjaśnia ją i uelastycznia (przekonaliście się o tym nieraz czytając nasze posty i pewnie niejednokrotnie go jeszcze użyjemy i opiszemy). Ten złocisty nektar zawiera ogromne ilości dobroczynnych składników takich jak potas, chlor, fosfor, magnez, żelazo, wapń oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C jak również kwas foliowy. Ale, ale! Miód niejedno ma imię! Różne rodzaje miodów, pochodzące z różnych regionów oraz wyprodukowane z różnych roślin mogą mieć odmienne właściwości. Przyjrzyjmy się bliżej rodzajom polskich miodów.

miody - właściwości miodu

Właściwości miodu lipowego

Jest najchętniej kupowanym miodem w Polsce za sprawą swojego delikatne i przyjemnego smaku oraz szerokiej dostępności. Powstaje z kwiatów lipy, dzięki czemu zyskuje bardzo przyjemny aromat i smak. Jest słodki, niekiedy z minimalna nutką goryczki. Jego barwa jest żółta, przypomina nieco olej. W stanie krystalizacji delikatnie ciemnieje i przybiera formę małych drobinek. Jego najważniejsze zalety to pozytywny wpływ na drogi oddechowe Jest ceniony za właściwości lecznice w przeziębieniach, gorączce, grypie, chorobach zatok i dróg oddechowych. Miód lipowy ma działanie przeciwgorączkowe, rozgrzewające, wykrztuśne oraz antybiotyczne. Ponadto ma pozytywny wpływ na układ krwionośny, normuje ciśnienie krwi, usprawnia działanie układu moczowego oraz leczy jego dolegliwości. Działa uspokajająco, łagodzi stres i przemęczenie jest również niezastąpiony przy problemach z zasypianiem.

Właściwości miodu spadziowego

To nietypowy rodzaj miodu, ponieważ powstaje w odmienny sposób. Miód spadziowy nie jest produkowany, jak inne rodzaje miodów, z nektaru, lecz ze spadzi. Spadź jest mieszaniną wytwarzaną przez owady, najczęściej mszyce i czerwce, żerujące na liściach i igłach drzew. Posiada bardzo przyjemny zapach, nieco korzenny lub żywiczy smak i bardzo ciemną, głęboką barwę, która może przybrać nawet ciemnobrązowy kolor. W smaku jest mniej słodki od innych miodów i bardziej delikatny. Ze względu na rzadsze występowanie spadzi niż nektarów, jest bardzo ceniony i poszukiwanym rodzajem miodu. Jednak nie tylko to sprawia, że jest on wyjątkowy. Posiada znacznie większe ilości dobroczynnych składników niż inne rodzaje miodu. Jest bogaty w żelazo, potas, wapń, fosfor i magnez. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom jest najbardziej ceniony w przemyśle farmaceutycznym. Dodatkowo ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne, bakteriobójcze i wykrztuśne. Wspomaga drogi oddechowe w ich leczeniu. Ma również pozytywne działanie na układ moczowy, krwionośny oraz trawienny. Świetnie sprawdza się przy biegunce oraz zaparciach. Miód spadziowy wzmacnia organizm, warto spożywać go przy rekonwalescencji lub po dużym wysiłku fizycznym. Wskazany jest również dla osób mających pracę siedzącą, zwłaszcza z wykorzystaniem komputera.

miód - właściwości miodu

Właściwości miodu gryczanego

Miód gryczany pochodzi z nektaru pobranego z kwiatów gryki. Nadaje mu to najbardziej charakterystyczny smak i aromat wśród miodów. Cecha ta sprawia, że jest on często wykorzystywany w przemyśle spożywczym, zwłaszcza w cukiernictwie. Krystalizuje się w duże grudki zawieszone w miodowym płynie. Zawiera dość dużą ilość kwasów, dlatego też jest wykorzystywany do wytwarzania miodów pitnych. Jest łatwo przyswajalny dla organizmu. W swoim składzie zawiera sporo rutyny oraz magnezu. Jest szczególnie ważny dla układu krwionośnego, wzmacnia naczynia, oczyszcza je i polepsza pracę serca. Magnez zawarty w jego składzie pozytywnie wpływa na wątrobę. Przyspiesza gojenie się ran i pozytywnie wpływa na kości przyspieszając ich zrastanie. Podobnie jak inne miody pomaga w leczeniu przeziębień i grypy. Ma również działanie uspokajające i wyciszające. Rozjaśnia cerę i wzmacnia włosy i paznokcie.

Właściwości miodu wrzosowego

Jest dość rzadko spotykany ze względu na mniejsze ilości pożytku wrzosowego, z którego jest wytwarzany. Ma przyjemny aromat leśno-wrzosowy. Jest lekko gorzki i wyrazisty w smaku. Ma piękną herbaciana barwę, choć spotykany jest w różnych odcieniach. Krystalizuje na ciemniejszy kolor osiągając barwę bursztynową z odcieniem czerwonego. Posiada duże ilości witamin, zwłaszcza tych z grupy B oraz związków mineralnych. Szczególnie ważny jest w leczeniu układu moczowego oraz nerek. Zapobiega ich kamicy. Ma pozytywny wpływ na przemianę materii. Świetnie zwalcza zaparcia oraz biegunki. Zapobiega rozprzestrzenianiu się wirusów i bakterii, dzięki działaniu aseptycznemu. Ogranicza ryzyko zakażeń. Działa wzmacniająco i regenerująco na organizm. Pobudza i poprawia skupienie i koncentrację.

Właściwości miodu rzepakowego

Powstaje z kwiatów rzepaku. Dzięki nim zyskuje bardzo przyjemną woń. Jest bardzo popularnym miodem w Polsce. Często spotykany jest w postaci stałej. Miód ten jest bardzo słodki, posiada jedynie niewielką goryczkę. W stanie płynnym jest niemal przezroczysty, jasnożółty. Bardzo szybko krystalizuje, staje się wtedy kremowy i mętny. Posiada duże ilości glukozy, które wspomagają pracę wątroby, dodatkowo nie obciążając jej i działając detoksykacyjnie. Ma działanie łagodzące. Świetnie sprawdza się w regulacji ciśnienia krwi, wzmacnia naczynia, poprawia krwioobieg. Posiada duże ilości potasu, dzięki czemu uzupełnia jego niedobory. Wspomaga pracę nerek, wątroby, trzustki, układu pokarmowego. Przyspiesza gojenie ran, jeżeli stosowany jest zewnętrznie na skórę. Ponadto wzmacnia odporność i przyspiesza regenerację organizmu.

Właściwości miodu akacjowego

Najjaśniejszy z miodów. Jest najbardziej lubiany przez dzieci, dzięki swojemu delikatnemu i słodkiemu smakowi. Posiada lekki przyjemny aromat kwiatów akacji, z których jest wytwarzany. Posiada największą ilość naturalnej sacharozy spośród wszystkich miodów. Krystalizuje bardzo powoli, długo zachowuje postać płynną. Ma bardzo jasną słomkowożółtą barwę. Posiada małe ilości związków mineralnych. Pomaga szczególnie przy leczeniu układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Ma zbawienne działanie przy nadkwasocie, zapaleniu błony śluzowej oraz skurczach jelit. Ma pozytywny wpływ na pracę nerek i układu moczowego. Okłady z miodu akacjowego przyspieszają gojenie ran i zapobiegają wystąpieniu zakażeń. Przyspiesza regenerację naskórka. Podobnie jak większość miodów pomaga w leczeniu przeziębień i grypy. Miód akacjowy delikatnie wycisza, dzięki czemu szczególnie pomaga przy problemach z zasypianiem.

Właściwości miodu nawłociowego

Wytwarzany jest w nektaru rośliny o nazwie nawłoć. Posiada jasnożółtą barwę. Jest słodki, ale ma delikatnie kwaskowaty posmak. Miód nawłociowy ma właściwości usprawniające i leczące układ moczowy. Świetnie wspomaga prace nerek, zapobiegając ich kamicy. Poprawia ukrwienie narządów, doskonale wpływa na układ krwionośny, przyspiesza krążenie. Ponadto obniża ciśnienie krwi. Zawiera kwercetynę i rutynę, dzięki czemu poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma działanie moczopędne i żółciopędne. Działa upiększająco na skórę, rozjaśnia ją i wygładza. Stosowany jest również w przeziębieniach i grypie, działa zbawiennie na drogi oddechowe. Wzmacnia organizm i przyspiesza regeneracje zwłaszcza po wysiłku. Niestety jest rzadko spotykany.miód wielokwiatowy - właścwości miodu

Właściwości miodu wielokwiatowego

Jak możemy się domyśleć, powstaje on z nektaru kilku odmian kwiatów. Jest bardzo delikatny, wskazany szczególnie dla dzieci. Cieszy się dużą popularnością ze względu na swoją dostępność. Jego aromat zależy od tego z jakich kwiatów został pobrany nektar. Zapach jest delikatnie woskowy. W smaku jest delikatny, ale może on się różnić z tego samego powodu, co aromat. Ma kolor żółty, krystalizuje dość szybko, przy czym ciemnieje. Zawiera najwięcej witamin, wśród miodów. Zalecany jest dla alergików, szczególnie w profilaktyce chorób alergicznych. Wykorzystuje się go w przemyśle farmaceutycznym. Działa pozytywnie na mięsień sercowy. Działa bakteriobójczo i zwalcza wirusy. Sprawdza się przy walce z przeziębieniem i grypą. Wzmaga przemianę materii, czym wspomaga układ trawienny. Reguluje ciśnienie krwi. Jest łatwo przyswajalny, dzięki czemu dostarcza organizmowi niezbędnych składników. Pozytywnie wpływa na skórę, wygładza ją i zapobiega spękaniom.

Właściwości miodu mniszkowego

Pozyskiwany jest z mniszka lekarskiego. Mimo, że kwiaty mniszka są bardzo popularne, to jednak miód mniszkowy jest trudno dostępny. Nazywany jest miodem majowym, ponieważ właśnie w maju mniszek kwitnie obficie. Posiada barwę od jasnożółtej po pomarańczową. Jest bardzo słodki w smaku, ale raczej mdławy. Miód ten posiada wiele właściwości leczniczych. Wspomaga wątrobę i żołądek, reguluje i zmniejsza nadkwasotę. Stosowany jest w chorobach serca oraz woreczka żółciowego. Pozytywnie wpływa na nerki, pęcherz oraz na leczenie schorzeń reumatycznych. Przyspiesza gojenie się ran i regenerację naskórka. Wzmacnia układ odpornościowy, świetnie radzi sobie z przeziębieniem i grypą. Zawiera cholinę, która obniża poziom lipidów w wątrobie oraz przyspiesza wydzielanie żółci. Jest stosowany jako środek osłonowy przy przyjmowaniu antybiotyków. Zawiera duże ilości witaminy B1, potasu oraz magnezu i żelaza.

właściwości miodu

Właściwości miodu malinowego

Ma jasnożółtą barwę. Dzięki nektarowi, z którego jest wytwarzany, zyskuje malinowy aromat. W smaku jest delikatnie kwaśny. Zawiera kwasy organiczne oraz pektyny. Ma duże działanie napotne i przeciwgorączkowe, polecany jest do walki z przeziębieniem i grypą. Stosuje się go również w leczeniu niedokrwistości oraz miażdżycy. Wspomaga działanie żołądka i jelit. Wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega rozwijaniu się wirusów i bakterii. Odżywia i regeneruje organizm, polecany jest przy duży wysiłku psychofizycznym. Jest bardzo delikatny, dzięki czemu można podawać go dzieciom. Jest szczególnie ceniony za swój niebanalny smak, w którym można wyczuć malinę. Niestety jest dość rzadko spotykany.

Właściwości miodu manuka

Nie jest, co prawda miodem pochodzącym z Polski, ale staje się u nas coraz bardziej popularny. Wytwarzany jest z krzewu manuka, który porasta Nową Zelandię i Australię. Ma szczególne działanie antybakteryjne i z nich jest najbardziej znany. Ponadto miód ten poprawia krążenie krwi wzmacnia naczynia krwionośne, obniża i reguluje ciśnienie tętnicze, zwiększa wydzielanie żółci, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy, niweluje objawy refluksu, pomaga w wytwarzaniu nowych komórek krwi. Ze względu na swoje niebywałe właściwości antybakteryjne, świetnie wzmacnia odporność organizmu i wspomaga w walce z przeziębieniem i grypą nawet w zaawansowanej formie. Jest również bardzo pomocny w leczeniu zmian skórnych takich jak liszaje, trądzik czy lekkich oparzeń. Wyleczymy nim również zapalenie dziąseł – jego działanie antybakteryjne sprawia, że możemy stosować go nawet po umyciu zębów.

Jak widać miody są niezwykle wszechstronne w swoim działaniu. Dodatkowo wzbogacają naszą dietę w niezbędne składniki. Również świetnie smakują, więc ich stosowanie, jako profilaktyki względem wielu chorób, będzie czystą przyjemnością.

Wybraliście już miód dla siebie? A może macie już swój ulubiony?

A jak miód można wykorzystać w domowej kosmetyce? Dzięki niemu możemy zrobić:

Maseczkę z miodu i jabłka do pielęgnacji twarzy i szyi

Maseczkę na trądzik – z miodu i cytryny

Miodową maseczkę na włosy

Maseczkę na twarz z miodu i oliwy

I wiele, wiele więcej! 🙂

Podobne artykuły do wpisu: Właściwości miodu… miodów :)

komentarze 2

  1. miodzio napisał(a):

    miody manuka są fantastyczne jeśli chodzi o działanie antybakteryjne i przeciw zakażeniom 😉 warto zawsze przy zakupie zwrócić uwagę na stężenie MGO, największe na rynku mają chyba miody watson&son i mogę je polecić 😉

    • Małgo napisał(a):

      sporo czytałam o jakości miodów manuka i okazuje się, że nie Tylko ważne jest stężenie MGO ale też inne wskaźniki, liczba diastazowa i wykluczenie przegrzania miodu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *