Syrop z cebuli na jesienne przeziębienie

Syrop z cebuli nie brzmi zachęcająco, prawda? Może nawet wywołuje traumatyczne wspomnienia z dzieciństwa. Jednak odpowiednio przygotowany nie tylko nie zniechęci nas smakiem, ale uratuje przed L4, a nasze dzieci przed kolejnymi zaległościami w szkole.

Cebule mają warstwy (tak jak ogry 🙂 ) a pod nimi kryje się wiele wspomagających odporność składników. Fosfor, magnez, cynk, siarka, krzem to minerały w składzie cebuli dzięki, którym powrócimy szybko do zdrowia i unikniemy choroby.

posiekana cebula

Warzywo to oprócz swoich właściwości wspomagających odporność, posiada szereg innych zalet. Surowa lub delikatnie uduszona cebula wspomaga trawienie, pomaga w walce z uciążliwymi zaparciami, a także obniża poziom cukru, cholesterolu i reguluje ciśnienie tętnicze. Świetnie sprawdzi się również w walce z zakrzepami krwi, ponieważ ma działanie rozrzedzające krew.

Ponadto cebula jest cennym źródłem witamin A, B i C, kwasu foliowego (ważnym kiedy staramy się o dziecko), wapnia, chromu (tu zadowoleni będą podjadacze na diecie), żelaza i błonnika pokarmowego.

Wysoka zawartość żelaza sprawdzi się w walce z anemią. Działanie odkażające pomoże nie tylko przy przeziębianiach, ale również chorobach pęcherza.

Specyficzny, ostry smak cebuli powoduje, że nasz organizm się poci, poprzez przyspieszenie krążenia, a to świetny sposób na przemarznięcie i pozbycie się choroby.

Syrop z cebuli jest również świetnym lekiem na kaszel. Zmniejsza ilość wydzielanego śluzu lub w ogóle zapobiega jego powstawaniu.

Przepisy są banalnie proste i można je dowolnie modyfikować jeśli chodzi o dodatki.

Syrop na rozgrzanie:
– 2 duże cebule
– 10 łyżek miodu
– sok z 1 cytryny

Cebulę drobno posiekać. Sok z cytryny wymieszać z miodem i zalać posiekaną cebulę. Przełożyć najlepiej do słoika, który pozostawiamy na 24 godziny w ciepłym miejscu. Uzyskany syrop odcedzić przez sitko lub gazę.
Jedną łyżkę syropu rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłej wody i pijemy na wzmocnienie lub w okresach przeziębień. Doskonale rozgrzeje i uchroni przed chorobą. Pomoże również w walce o zdrowie. Ta wersja jest świetna dla dzieci, ponieważ nie muszą pić tak skondensowanego syropu.

Syrop klasyczny:
– 2 duże cebule
– 3 łyżki cukru

Cebulę drobno kroimy i zasypujemy cukrem. Całość umieszczamy w słoiku i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce. Cukier spowoduje, że cebula puści sok i w połączeniu z nim stworzy doskonały syrop. Syrop odsączamy przez sitko lub gazę.
Ta wersja jest już bardziej doraźna i stosujemy ją podczas choroby. 2-3 razy dziennie po jednej łyżce wystarczy, abyśmy szybciej powrócili do zdrowia.

Uwaga!
Syrop w wersji klasycznej, jak i surowa cebula w ogóle, nie jest wskazana dla osób z problemami wątroby i woreczka żółciowego. Nie powinno się też podawać ich malutkim dzieciom.

Chorobo, nie jesteś mi już straszna! 🙂

A Wy pamiętacie ten syrop z dzieciństwa? Jakimi domowymi syropami leczyły Was mamy?

Podobne artykuły do wpisu: Syrop z cebuli na jesienne przeziębienie

komentarze 3

  1. rafik napisał(a):

    od zawsze najlepszy na przeziębienie!

  2. Robert napisał(a):

    Faktycznie prosty przepis na syrop z cebuli 🙂 Akurat teraz jak są odwilże, to chyba bardziej się zainteresuje tematem, w biurze wszyscy chorzy. Oby mnie nie wzięło

  3. Wela napisał(a):

    Dzięki za przepis ! bede musiała wypróbować. Co prawda mam swój sprawdzony dicotuss na kaszel, ale zawsze chciałam spróbować tego z cebuli. Teraz sezon na choroby się zaczyna więc pewnie niedługo będe robiła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *