Czereśnie – właściwości i przepis na kompot

Czerwiec to miesiąc, w którym pojawiają się długo wyczekiwane owoce. Właśnie zaczyna się sezon na czereśnie. Owoce te są bardzo smaczne, soczyste i słodkie. Możemy wybierać spośród wielu odmian, różnią się one przede wszystkim kolorem od jasno żółtych po ciemno bordowe, wielkością oraz smakiem, od delikatnie słodkich po mocno aromatyczne.

Czereśnie

Nie każdy jednak wie, że oprócz niebywałych walorów smakowych, owoce te charakteryzują się również prozdrowotnymi właściwościami. Czereśnie są świetnym źródłem wielu dobroczynnych witamin i mikroelementów, które mogą zapewnić prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu oraz pomóc w walce z wieloma dolegliwościami.

Właściwości czereśni

Czereśnie zawierają duże ilości witaminy A, C oraz witamin z grupy B.
Witamina A wspomaga produkcję rodopsyny, która odpowiada za prawidłowe widzenie. Dzięki witaminie A budowana jest odpowiednia odporność organizmu. Witamina A wspomaga również proces tworzenia się szkliwa nazębnego.
Witamina C wspomaga oczywiście układ odpornościowy, ale oprócz tego pełni szereg innych funkcji w organizmie. Jest niezbędna w procesie powstawania tkanki łącznej oraz kolagenu, który z kolei jest ważny w szybszym gojeniu się ran, złamań czy eliminacji krwotoków.

czereśnie na talerzu

Witaminy z grupy B to przede wszystkim prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają nastrój i łagodzą napięcie. Najwięcej w czereśniach znajdziemy witaminy B5, która bierze udział w przemianach energetycznych w organizmie. Dodatkowo zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek oraz żółci. Działanie, na które warto zwrócić uwagę to jej pozytywny wpływ na łagodzenie objawów artretyzmu.

Czereśnie zawierają również potas, który pozwala na usunięcie nadmiaru soli z organizmu. Ma to dobry wpływ na działanie serca oraz nerek.
Czereśnie to również źródło jodu, który wspomaga produkcję hormonów tarczycy. Ma to wpływ na naszą przemianę materii.

świeże czereśnie

Oprócz potasu i jodu, w czereśniach znajdziemy wapń i żelazo. Są to składniki, które wpływają na prawidłową pracę mózgu, mięśni, układu odpornościowego, gospodarki hormonalnej oraz na budowę kości, zdrowe zęby czy krzepliwość krwi.
Czereśnie zawierają również bioflawonoidy, przeciwutleniacze walczące z wolnymi rodnikami.

świeże czereśnie na talerzu

Przetwory z czereśni

Czereśnie najlepiej smakują świeże, zerwane prosto z drzewa. Oczywiście warto zatrzymać ich smak w słoiku, ale niestety tracą one na walorach smakowych. Dlatego rzadko robimy z nich przetwory. Czereśnie najlepiej nadają się do robienia kompotów oraz nalewek. Dżem może wyjść mdły, dlatego najlepiej zrobić go z mieszanki czereśni i wiśni lub zdecydować się na inny rodzaj przetworów.

Szybki przepis na kompot z czereśni

Potrzebujemy:
–    czereśnie
–    woda
–    cukier
–    duży garnek

Czereśnie nakładamy do słoików do pełna i zasypujemy cukrem (4 łyżki na litrowy słoik – ilość można modyfikować w zależności od wielkości słoika). Słoiki napełniamy wodą, dokładnie wycieramy, zakręcamy i zaczynamy pasteryzację.
Do dużego garnka wlewamy około 3/4 wody, na dno kładziemy ściereczkę, słoiki układamy ciasno i zagotowujemy. Od chwili zagotowania pasteryzujemy 20 minut.
Jeżeli mamy więcej słoików i nie uda nam się pasteryzować ich za jednym zamachem, między poszczególnymi partiami słoików musimy dolać około pół litra zimnej wody. W przeciwnym wypadku słoiki popękają.

Po wystudzeniu słoiki są gotowe do odleżenia swojego w spiżarni.

Dzięki tak przygotowanym przetworom możemy cieszyć się smakiem lata również zimą. Pamiętajmy jednak, że najwięcej składników odżywczych mają owoce świeże. Cieszmy się nimi póki są dostępne.

Lubicie czereśnie? A może wolicie smak wiśni?

Podobne artykuły do wpisu: Czereśnie – właściwości i przepis na kompot

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *