Chlebek świętojański

Karob to produkt, na który warto zwrócić uwagę dbając o swoje zdrowie. Mogliście spotkać się już z nim pod inna nazwą – chlebek świętojański. Zgodnie z obietnicą przybliżę Wam dzisiaj, czym właściwie jest chlebek świętojański, jak można go wykorzystać i dlaczego warto wprowadzić go do swojej diety.

chlebek świętojański drzewo

Drzewo chlebka świętojańskiego

 

Drzewa karobu, zwane również Chlebem św. Jana, pochodzą z regionów o ciepłym klimacie. Wywodzą się z Azji Mniejszej, gdzie uprawiane są od ponad 3000 lat. W Europie również możemy spotkać uprawy karobu, ale jedyne w najłagodniejszym i najcieplejszym klimacie – Grecja, Cypr, Sycylia.

Nasiona karobu rosną w strączkach, przypominających trochę fasolę. Są dość twarde i nieprzetworzone trzeba długo rzuć, aby poczuć ich słodki smak. Swoim smakiem i właściwościami są praktycznie równe kakao, jednak karob bywa nawet bardziej ceniony. Roślinę tą możemy spotkać również pod nazwami takimi jak szarańczyn strąkowy, carob, ceratonia.

W przemyśle spożywczym karob stosowany jest, jako zamiennik kakao. W smaku jest niemal identyczny, ale nie zawiera kofeiny, teobrominy oraz kwasu szczawiowego, który utrudnia wchłanianie wielu składników z pokarmu, w tym wapnia.

Spożywanie chlebka świętojańskiego polecane jest szczególnie dzieciom, osobom starszym, kobietom w ciąży, matkom karmiącym piersią, wegetarianom i weganom, osobom, które powracają do zdrowia po przebytych chorobach, oraz osobom, które powinny uzupełnić niedobory minerałów w organizmie. Karob to niezwykłe źródło białka, żelaza, fosforu, magnezu, wapnia i węglowodanów.
strąki chlebka świętojańskiego

Właściwości chlebka świętojańskiego

Karob działa jak antyutleniacz, ma właściwości odmładzające, zarówno dla skóry, jak i całego organizmu. Poprawia trawienie i działanie całego układu pokarmowego, jest pomocny przy biegunce oraz w leczeniu takich chorób jak refluks żołądkowo-przełykowy. Chlebek świętojański ma działanie wykrztuśne, pomaga w leczeniu górnych dróg oddechowych. Zawiera witaminę E pomocną w leczeniu grypy, kaszlu oraz niedokrwistości. Jest również pomocny w leczeniu tak zwanego kaszlu palacza, występującego po wieloletnim nałogu palenia tytoniu. Palaczy ucieszy również fakt, że karob może zapobiegać rakowi płuc. Regularnie spożywany zmniejsza ryzyko wystąpienia tej choroby. Karob zawiera substancję czynną, która pomaga w dolegliwościach związanych z astmą i alergią oraz ich leczeniu. Chlebek świętojański pomoże w obniżeniu cholesterolu we krwi, przy czym nie zawiera złego cholesterolu. Karob ma w sobie kwas galusowy, dzięki czemu może być stosowany, jako lek na polio (wirusowe zapalenie rogów przednich rdzenia kręgowego). Dzięki zawartości kwasu galusowego i garbników działa przeciwbólowo, antybakteryjnie, aseptycznie, antyalergicznie. Jest bogaty w wapń i fosfor, co powoduje, że świetnie nadaje się do walki z osteoporozą.

Karob najczęściej spotkamy w postaci proszku – mączki chleba świętojańskiego. Istnieją również inne formy, jakie jak sok (kaftan), syrop przeciwkaszlowy, krem karobowy, wina, czekoladki, napoje, cukierki, likiery.

Spotkaliście się już z chlebkiem świętojańskim? A może wpadły Wam w oko produkty z niego wytworzone? Koniecznie podzielcie się gdzie można go spotkać.

 

Podobne artykuły do wpisu: Chlebek świętojański

komentarzy 5

  1. Włodek napisał(a):

    opis może i dobry, ale zdjęcie to wierutne bzdury, jak można wklejać coś i o tym pisać jak się nie ma na ten temat zielonego pojęcia, popatrz imbecylu i porównaj !!!!!!!!! https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0a/Illustration_Ceratonia_siliqua0.jpg/800px-Illustration_Ceratonia_siliqua0.jpg

  2. adminnatury napisał(a):

    Włodku, ale które zdjęcie to wierutne bzdury? Polecam: https://www.google.pl/search?q=drzewo+karobowe&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjM5rLn5qLMAhVkb5oKHbFyAksQsAQIIg&biw=1920&bih=947
    I tak się składa, że drzewo karobowe miałem okazję zobaczyć na żywo 🙂

  3. Ewa napisał(a):

    Będąc we wrześniu tego roku na Malcie i Gozo kupiłam pyszny syrop oraz likier z chlebka świętojańskiego.
    Nie znałam jednak właściwości chlebka, wiedziałam tylko że syrop pomaga w leczeniu chorego gardła.
    Z tego artykułu dowiedziałam się więcej – dziękuję:)

  4. adminnatury napisał(a):

    Cieszymy się Ewo, że pomogliśmy Ci w zdobyciu wiedzy. 🙂 Zapraszamy do lektury pozostałych wpisów.

  1. 22 marca 2016

    […] O korabie rozpisywaliśmy się już w innym wpisie. Czas jednak zwrócić również uwagę na jego właściwości wspomagające odchudzanie. Chlebek świętojański jest jedną z tych roślin, które wraz z kontaktem z wodą pęcznieją i zwielokrotniają swoją objętość. Powoduje to, że zjedzenie korabu daje nam uczucie sytości na długo, przy czym nie dostarczamy organizmowi dużej dawki kalorii. Taka właściwość potrafi zahamować nawet najbardziej nieokiełznany apetyt. Dodatkowo chlebek świętojański może być używany, jako zamiennik wysokokalorycznych przekąsek. Świetnie sprawdza się w postaci naparu podobnego do kakao czy jako zamiennik czekolady – ma wręcz identyczny smak. Ponadto chlebek świętojański zawiera wiele pierwiastków, które umykają nam podczas diety, a dzięki jedzeniu korabu są sukcesywnie uzupełniane. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *